Smart fastighet med 2CONNECT

Vår idé för att skapa en fastighet som mår bra bygger på en smart och lättanvänd plattform som vi kallar 2CONNECT och tre abonnemang, FLEX, AUTO & OPTI. Ganska okomplicerat. Hur kan man jobba med 2CONNECT för att energioptimera och påverka sitt driftnetto? Vd Jan Ström och säljchef Patrik Malm berättar.

Plattformen 2CONNECT, hur har den vuxit fram?

– Från början tillverkade vi Gateways och egna sensorer. Men vi ändrade inriktningen så småningom till att vi istället köpte det vi tyckte var bäst på marknaden och lade allt fokus på hur de kunde styras på smarta sätt. I det skiftet utvecklades bolaget från att sälja produkter till att mer vara inriktat på att leverera tjänster. Dessa tjänster är paketerade med hjälp av vår tekniska plattform 2CONNECT där vi övervakar och optimerar alla de prylar och system som är uppkopplade mot plattformen. Idag är plattformen ett smart och användarvänligt hjärta i hela vårt erbjudande.

Hur kan man använda plattformen 2CONNECT för att förutse och optimera driftnettot?

– Plattformen säkerställer att du fångar all data som går att fånga. Men du kanske måste komplettera med något, några sensorer till exempel. Det säkerställer plattformen. Oberoende av vad det står för märke på prylen eller mjukvaran.

Plattformen ändrar också förutsättningarna och ifrågasätter mycket rutinarbete. Istället för att vara på en specifik plats vid en viss tid åker man när man behöver, när systemet berättar att du borde åka.  Om systemet indikerar att ett filter börjar gå mot gult eller ventilationen börjar arbeta på en frekvens som inte är normal är det läge att åka, inte innan. Och du vet innan du åker vilket fel du ska titta på så du kommer ha med rätt material direkt.

Som fastighetsägare får du en noggrann drift och behöver helt enkelt bara betala för de tjänster som behövs.

Hur har plattformen mottagits på marknaden?

– Det är lite blandat. Nya kunder som vi visar plattformen för brukar bli imponerade över hur smart den jobbar och hur enkelt det är att få överblick. De som på något sätt kan se sig som konkurrenter brukar säga: ”Det där klarar ni aldrig av. Ni måste fråga oss som har folket på plats”. Vi förstår att företag ifrågasätter oss. Det här är ett helt nytt sätt att jobba och hotar en rad beroenden som finns i branschen.

Vad menar ni med beroenden? 

– Att ett företag är beroende av att jobba på ett visst sätt för att tjäna pengar. Att man är beroende av att jobba med vissa märken. Att man har anställda som ska arbeta en viss arbetstid.

Vi har inga beroenden. Vi har inga särskilda produkter som vi måste använda, vi använder mycket befintlig teknik, vi kopplar upp det som behövs och vi har en plattform som inte bryr sig om någon fastighetsskötare behöver jobba lite färre timmar en månad.

JanPatrik-Interview
Hur ser en typisk kund ut som passar för att använda 2CONNECT?

– Det är en fastighetsägare som har ett lite spritt bestånd, ett hus här, ett hus där och så har han köpt ett hus i Gränna också för priset var bra. Dessutom ser han fastigheterna främst som investeringar, har lite sämre koll på fastigheter och köper mycket tjänster. Med vår teknik blir det enklare att hålla kontrollen på distans och behovet av en fastighetsskötare på plats minskar.

Men alla som vill ha smarta lösningar och gillar att spara pengar via driftoptimering har nytta av 2CONNECT.

Vilka är era största utmaningar?

– Att fastighetsbranschen är en konservativ bransch. Man tycker att man har en bra lösning redan, så att det inte är värt att ta något nytt steg. Men när vi ställer frågan vad man får ut av sina insatser uteblir svaret ganska ofta. Det är då det blir intressant för vår del.

Tiden talar för oss, det kommer en ny digital generation som är van att ha saker i sin närhet uppkopplade. Vårt sätt att tänka och jobba är helt självklart för dem.

Hur ser planerna ut för bolaget, hur stora måste ni bli för att kunna ta vissa affärer?

– Vi vill ju kapa en analog timme till en digital sekund. Gör vi det får vi vissa skalfördelar. Jämför man fastighetsbranschen med övrig tung industri i Sverige så befinner sig fastighetsbranschen där den tunga industrin var för 20 år sedan. Så långt efter ligger man.

Med vår teknik och sätt att tänka tar vi bort timmar, vi gör saker och ting smidigare och skiftar ut ett helt gäng fastighetsskötare vars arbetsuppgifter delvis kan göras med AI på distans.

Vill du veta mer om dina möjligheter att driftoptimera din fastighet, boka in ett demosamtal med oss.

FREE2MOVE är din kunskapsparter och IT-konsult inom Proptech (Property Technologies). Vår kärnkompetens och erbjudande ligger i att stärka fastighetsägarens driftnetto via uppkoppling och smart styrning, helt finansierat genom en väl beprövad optimeringsmodell. FREE2MOVE förenar människa och teknik som tillsammans, genom noggrann drift, sparar pengar och minskar miljöpåverkan åt våra kunder.

Den garanterade metoden som förbättrar ditt driftnetto på bara 3 månader
Ladda ner vår guide
Eliminera onödiga kostnader och förbättra din fastighets driftnetto på 3 månader med den här guiden