Smarta fastigheter vs business as usual
Digital transformation, smarta fastigheter, proptech och cleantech, Fastighetsbranschen är verkligen en spännande bransch. Om inte högst upp på agendan så i vart fall på agendan är digitalisering av fastigheter i alla dess former. Nu skall fastigheterna bli smarta.
Jag vågar påstå att alla bolag vid sunda vätskor som vill ligga högt upp på innovationsskalan gärna profilerar sig genom dessa ord. Man vill tydliggöra för oss att detta är prioriterade områden och man satsar stort.
Men är det verkligen så? Är vi nu mitt upp i den digitala revolutionen som många har väntat på eller är det ”business as usual”.
Många fastighetsägare med självaktning ska ha smarta fastigheter. Ibland drar man det lite längre och låter hela stadsdelar bli smarta. Stockholms ambition är att bli världens smartaste Stad 2040. Vi i Sverige är förstås inte ensamma. Det finns liknande planer över hela världen och för några år sedan lanserade den indiska premiärministern sin plan att ha 100 smarta städer inom något år.
Men det har blivit allt svårare att förstå vad satsningarna på smarta fastigheter betyder i praktiken, och varför pratar vi om smarta fastigheter och städer när kunskap att förändra den inte används. Så hur smart har det egentligen blivit?
Innan jag går vidare i mitt resonemang måste jag dra tillbaka klockan sisådär 40 år. Enkelt förklarat var det nämligen då grunden lades i Sverige för det vi idag kallar proptech och har sitt ursprung vanligtvis från större teknikorienterade bolag. Alltså tvärtemot det som är signifikativt för proptechbranschen idag, små startups med få anställda, dålig ekonomi och ursprung från massa olika branscher. Så i skenet av det kan vi konstatera att dessa teknikbolag också var dåtidens pionjärer och hjältar som krattade vägen för oss andra och det som vi idag kallar för proptech. Den vetskapen gör i vart fall mig ödmjuk och förtjänar en eloge.
Men hur står det till med dessa teknikbolag idag och är dom lika banbrytande som dom en gång i tiden var? Ett kort och ofiltrerat svar på det är nej. I mångt och mycket försöker man koka soppa på en spik. Enkelt uttryckt vill man leverera morgondagens tjänster med gårdagens lösning och det går såklart inte. Trotts att kundbehoven har förändrats radikalt på dessa 40 år verkar viljan och förmågan inte riktigt hänga med. Handen på hjärtat är det någon som skulle ”vara nöjd med” en Ericsson Hotline idag bara för att det har adderats en färgskärm till den, eller skulle du använda en VHS kamera bara för att du fick med ett redigeringsbord en sax och tub lim på köpet så du kan redigera dina filmer?

Nej såklart inte och jag menar att många av dom som var med och grundade proptechbranschen ”back in the days” inte kan fortsätta att koka samma soppa och leva på sina gamla meriter längre utan måste anpassa sig eller ge plats åt det som vill och kan. Den bedömning jag gör är att fastighetsbranschen är minst 15 år efter Sveriges övriga basindustri. En basindustri som främst består av tillverkande företag och som sedan länge har passerat den digitala effektiviseringsfällan och insett att nya värden måste till.
Ett exempel på det är Scania. Från att ha varit en lastbilstillverkare säljer man numera en helintegrerad logistiktjänst. Visst, lastbilen tillverkas fortfarande och förmodligen av färre människor är på 80-talet. Men den stora vinsten för Scania har varit alla kringliggande tjänster som tillfört nya intäkter och nya värden för kunden. Flera goda exempel finns, fordonsindustrin har hakat på trenden och är nu är på gång med sina tjänstelösningar. Slutsatsen jag drar av det är att vi måste lämna allt prat om effektivisering av det befintliga och istället fokusera på nya kundvärden, effektiviseringen kommer ske ändå.
Det som ter sig mest förvånande är att denna förändring är väldigt logisk och naturlig i många andra branscher men fortfarande ologisk och onaturlig i Fastighetsbranschen. För mig blir det en obesvarad gåta. Kan det vara så att rädslan för förändring är så stor att man helt enkelt inte vågar eller finns andra drivkrafter som drar oss tillbaka
Så varför har fastighetsbranschen anno 2021 inte kommit längre då andra branscher onekligen redan är där. Otvistbart är det att smarta telefoner används av lejonparten av vår befolkning. Lika otvistbart är att vårt liv styrs och utförs via appar. Vi vet att internet snart finns i varje gatuhörn och nya branscher gör allt för att förenkla vardagslivet för oss.
Så hur kan det komma sig att…
- Vi fortfarande släpar runt på pärmar och post-it lappar för att hantera ärenden trotts att system finns för att hantera just detta.
- Vi fortfarande trilskas med inlåst data för det delar som är uppkopplade
- Vi fortfarande tvingas bli märkes/leverantörs beroende trotts att vi inte vill
- Vi fortfarande skickar ut tekniker i bilar för att åtgärda problem som kan justeras digitalt på distans.
- Vi fortfarande släpar runt på hundratals nycklar för att komma in i lokalerna, trotts att det finns väl så säkra och enkla digitala system.
- Vi fortfarande inte kopplar upp installationer som vi investerat i
- Vi fortfarande väljer att arbeta i tiotalet olika programvaror/plattformar trotts att lösningen för att integrera till ett/en programvara finns

Men det finns verkliga hjältar också, det är de fastighetsägare som vågat ta steget och på allvar vågat frigöra sig från allt det gamla. Dessa har i mångt och mycket stått ensam utan hjälp. Förutom inlåsningseffekter i fastighetssystem och svårigheten i att vara beställare av fastighetstekniska IT lösningar, så har det varit väldigt svårt att bilda sig en uppfattning om vad som finns och erbjuds utanför den vedertagna vardagen. Visst finns det bra initiativ som branschen arbetar med, vars syfte är att underlätta och riva barriärer. Men räcker det och får det någon verklig påverkan på branschen?
Men som ni alla vet finns två sidor av myntet. Vi kan inte skylla allt på en konservativ bransch. I någon mån är alla branscher konservativa. Vi måste se sanningen i vitögat och inse att proptechbranschen är omordern. Därför måste vi öka medvetandet och kundvärdet ännu mera. Det är vi som måste leda allt vi påstår i bevis och på så sätt vinna förtroende. Ett sätt att göra det på är att sluta upp med gratisleveranser och ständiga piloter, vilka andra branscher bjuder bort sin kunskap och engagemang såsom vår. Låt oss med rak rygg och spetsig överläpp tala om för kunderna att det fungerar. Garantera istället din leverans och lev upp till dina löften. Då slipper vi säljfrasen ”men det kommer inte kosta någonting”.
Med det sagt kan jag konstatera att vi alla har en bit kvar. För att nå ut med innovation och förnyelse är jag helt övertygad om att det är upp till proptechbolagens tjänster och produkter att bekänna färg hellre än att förlita sig på den vedertagna modell som hittills fått råda. Låt oss vara oknepiga och transparenta där förutsättningar ges att tillsammans utforska allt från öppna standarder, nya programspråk, integrationer och kommunikation utan inblandning av röster från forntiden.
På så vis kan i vart fall vi leva upp till att våra kunders fastigheter kommer bli smartare. I vart smartare än idag och morgondagen kommer bli allt annat än ”business as usual”.
Text: Jan Ström VD Free2Move